Marketta Mattila

Kaikki blogit puheenaiheesta Ympäristöministeriö

Asukkaat nonsaleerataan tuulivoimapaikkakunnilla

Työ- ja elinkeinoministeriö on vahvin ministeriöistä ja pääministerilläkin on vaikutusvaltaa näihin työ- ja elinkeinopoliittisiin asioihin. Hesari kirjoitti muutama vuosi sitten kuinka kolme ministeriötä on laittanut lusikkansa tähän tuulivoimasoppaan, tem, stm ja ym. Mutta tem vie ja muut ministeriöt vikisevät. Ei näillä meluasioilla ole vaikutusta, kun tuulivoimalat pystytetään kaukana länsirannikolla, poissa silmistä. Tem valmistelee uutta tuulivoimapakettia, jossa veronmaksajat rahoittavat uuden tukijakson, jotta tuulivoimaloiden pystytys jatkuisi Suomessa.

Suomen metsät eivät olekaan hiilinielu? Höpö höpö

Suomi hävisi tuntuvasti tänään tiistaina, kun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti metsien hiilinielujen laskentatavasta. Ympäristövaliokunta on yksi kolmesta EU-parlamentin valiokunnasta, jotka lausuivat kantansa siitä, miten maankäyttö pitäisi ottaa huomioon EU:n päästötavoitteissa. Teollisuus- ja maatalousvaliokunnat antoivat jo aikaisemmin kantansa, joka oli Suomelle huomattavasti suotuisampi.

Suuri puhallus ja kuinka se tehdään - "Asumisoikeuteen lakimuutos"

Iltalehti kirjoitti eilen asumisoikeusasujien raivostuneen hallituksen ja Ympäristöministeriön tuoreesta esityksestä, jonka mukaan asumisoikeusasujia voitaisiin tulevaisuudessa irtisanoa erilaisissa poikkeustapauksissa.

Minä suojelen sinua kaikelta

Paha EK:n kapitalistinen leikkauksia suoltava köyhiä, opiskelijoita, heikkoja sorsiva porvaritodellisuus, markkinavomat,  katoaa, taikaseinä ja sähkö tulee pistorasiasta - ajattelu voittaa, ottaa siitä niskalenkin, kunhan suojelemme koko Suomen. Uusi erä on nimeltään Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi.

Monikansallistetut metsät ja vedet

Edellisestä kirjoittelusta aikaa, mutta tämä on taas aihe mikä metsämiestä kiinnostaa. Metsämiestä ammattinsa, harrastustensa ja vapauden nimissä kiinnostaa. Lähinnä ihmeyttää aiheessa, että kenenkähän ideasta tämä on taas lähtenyt? Kuka on se takapiru, joka loppupeleissään ajaa Suomen metsien ja järvien myyntimahdollisuutta ulkomaalaisille "sijoittajaryhmille"? Joko on Nestle iskenyt katseensa puhtaisiin suomalaisiin vesiin, jotka voisi vaikka pullottaa, maustaa ja myydä takaisin meille?

Ei uusia maisema-alueita ilman paikallista suostumusta

Ympäristöministeriö esittää 183 kohdetta valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi. Uusia maisema-alueita juuri valmistuneessa päivitysinventoinnissa on 59, joista suurin osa sijaitsee Ylä-Lapissa. Merkittävimpiä tällaisia kokonaisuuksia ovat Käsivarren suurtunturit, Kaunispää, Inarijärven ja Juutuanjoen maisemat, Ukonjärvi ja Myössäjärvi sekä koko Tenonlaakso.

En antaisi metsämme kiinalaisen yrityksen hoitoon?

Uuden metsähallituslain mukainen osakeyhtiöittäminen ei ole minulle mieluisaa, mutta en ole valmis ottamaan riskiä, että metsiämme hoitaisikin yhtäkkiä esim. kiinalainen yritys. Huhtikuun alussa tulee voimaan uusi direktiivi palveluiden käyttöoikeussopimusten kilpailuttamisesta. Jos emme muuta metsähallituslakia ennen huhtikuuta, niin sen jälkeen tulisi avata myös valtion metsien hoito avoimille markkinoille ja kilpailun voisi voittaa vaikka kiinalainen suuryritys.

Löytyykö vastuunkantajia Fennovoiman pysäyttämiseksi?

Tosiasiallinen vetovastuu Rosatomin havittelemasta ydinvoimalaprojektista Hanhikivessä on siirtynyt Suomen puolella maan hallitukselle. Samalla hankkeesta on tullut poliittinen arvovaltakysymys niin, että kaikki liiketaloudelliset kannattavuuslaskelmat on heitetty jo kauan sitten romukoppaan. Suurimmaksi ongelmaksi on samalla noussut merenpinnan kohoaminen, jonka vuoksi jo noin seitsemän miljardin hintaluokkaan kasvanut hanke on kääntymässä totaaliseksi hukkainvestoinniksi. Näillä näkymin Hanhikivessä ei tulla koskaan tuottamaan ensimmäistäkään wattia sähköä.

Ministeriöistä

Uutisten mukaan hallitusneuvotteluissa keskusteltaisiin juuri nyt ministeriöistä, erityisesti maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristö­ministeriön uudelleenjärjestelyistä. Pidän ajatusta hyvin tervetulleena.

 

Molempia ministeriöitä on kritisoitu voimakkaasti eri syistä viime aikoina. Vaikka suurin osa arvostelusta meneekin vain tietämättömyyden ja yleisen politiikan vastaisuuden lukuun, niin kyllä aihettakin on ollut.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä